Нема да ви се верува: Поставен нов рекорд на цената на кашкавалот во Македонија

На социјалните мрежи граѓаните панично споделуваат фотографии од цените на млечните производи. Производите стануваат сè понедостапни за македонските плати.

Во продавниците има големо шаренило од цените, но може да се забележи дека откако во трговијата се појавија цени од повеќе од 1000 денари за килограм кашкавал, што беше масовно споделувано во јавноста,

Економистите се децидни – нивото на цените се формира во корелација со куповната моќ. Или поинаку кажано, компаниите мора да ги намалат своите трошоци и профити за да има кому да продаваат. Секако, и тоа има граница – сè до исплатливоста на компаниите.

Според Групацијата за производство, откуп и преработка на млеко, цените на млечните производи се резултат на сегашниот недостиг на сурово млеко, но и на растот на трошоците за производство.

„Предизвиците во македонската млечна индустрија не се ништо ново. Ако се потсетиме на 2011-та и 2016 година, ќе видиме дека темите биле исти.

Во тековниот период производството на сурово млеко е намалено првенствено поради сушата и поскапувањата на добиточната храна од чиј увоз сме традиционално зависни.

Сепак, може да се каже дека не станува збор за траен недостиг на млеко, нема причини за такви стравувањa“, велат од Групацијата.

Фактот дека сме увозно зависни и дека во околните земји има недостиг на млечни производи, а и цените главно се повисоки, не влева многу оптимизам.

Денеска на социјалните мрежи се појави фотографија на која се гледа дека килограм овчи кашкавал се продава за неверојатни 1305 денари.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде