Малолетници пронашле муниција во куќа, а потоа ја загреале со запалка, предизвикувајќи експлозија – Ужасна несреќа во Загреб

Малолетник во Загреб пронашол муниција во куќата што му ја дал друг член на семејството, исто така малолетник, а потоа ја загреале муницијата со запалка, предизвикувајќи експлозија, информираат од полициската управа во Загреб.

Еден од малолетниците се здобил со тешки телесни повреди и му била укажана лекарска помош во Клиничкиот болнички центар во Загреб.

„Ги потсетуваме граѓаните дека сè уште трае спроведувањето на акцијата „Помалку оружје – помалку трагедии“,

односно според Законот за набавка и поседување оружје од страна на граѓаните оружјето може да се предаде во секое време“, известуваат од полицијата.

Кампањата на полицијата „Помалку оружје, помалку трагедии“ се спроведува од 2007 година со цел да ги поттикне граѓаните доброволно да го предадат нелегалното оружје, без санкции.

Целта на кампањата е да се спречи злоупотреба на оружје, експлозивни материи и други смртоносни средства и да се сензибилизира јавноста доброволно да го предадат оружјето без санкции.

„Ги повикуваме и апелираме до сите оние кои сè уште чуваат или кријат оружје, муниција или мини-експлозивни направи некаде во своите домови, доброволно да ги предадат“, известуваат од полицијата.

Во текот на 2021 и 2022 година, граѓаните доброволно и предале на полициската управа во Загреб вкупно 1.087 огнено оружје (вклучувајќи 112 автоматски огнени оружја), 57.394 муниција и 20,12 килограми експлозив.

Граѓаните во првите шест месеци доброволно предале вкупно 37 парчиња автоматско огнено оружје, 16.129 парчиња разновидна муниција и 1,8 килограми експлозив на подрачјето на Полициската управа во Загреб.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде