Вознемирувачко фото: Убиени една мечка и две мечиња во Жировница

Ренџерската служба на Националниот парк „Маврово“ утрово пронашла отстрелана мечка со две мали мечиња во селото Жировница, општина Маврово – Ростуше.

Случајот го потврди директорот на Инспекторатот за животна средина, Сретен Стојановски, кој изјави дека се згрозени од овој чин.

„Денеска бевме запрепастени дека во село Жировница се убиени мечка и две мечиња.

По пријава на националниот парк Маврово, Државниот инспекторат за животна средина пристапи на лице место“, изјави Стојковски на прес-конференцијата.

Мечките во земјава се заштитени уште од 1996 година, а според Законот за ловство од 2009 година нивниот лов е трајно забранет.

НП „Маврово“ е природно живеалиште на кафеавата мечка.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде