Еве како сериозно да ја намалите сметката за струја: Покрај бојлерите, овие апарати трошат и многу струја

Дали некогаш сме се запрашале дали ја знаеме вистинската цена на енергијата и како со донесување мали одлуки можеме да постигнеме големи промени и заштеди. Што може секој од нас да прави секојдневно за да заштеди струја, а со тоа и пари?

Во остатокот од текстот, ви даваме примери за тоа како можете да постигнете големи заштеди со само мали чекори.

Секогаш кога е можно, користете природна светлина и прилагодете го просторот во кој престојувате на природната температура. Тоа значи дека домот го одржувате греењето на температура до 20 степени во текот на денот и 18 степени во текот на ноќта. Најдобро е тоа да се направи со регулирање на самиот систем за греење, каде што се троши 7% од грејната енергија. Запомнете дека секој степен е важен!

Дали знаевте дека машината за перење троши дури 10% струја? Ви предлагаме да ја перете облеката на пониска температура, по можност ноќе, бидејќи струјата е 4 пати поевтина ноќе отколку во текот на денот. Пред миење, дефинитивно треба да проверите дали машината за перење или машината за миење садови се полни, бидејќи тоа не значи дека само заштедуваме енергија и пари, туку придонесуваме и за растеретување на енергетската мрежа.

Дали знаевте дека обичните светилки траат во просек 1.000 часа, додека штедливите повеќе од 10.000 часа? Ви препорачуваме да ги замените старите сијалици со ЛЕД сијалици, да го исклучите светлото секогаш кога е потребно и да користите дневна светлина колку што е можно повеќе.

Потрошувачката на поединечни уреди во режим на подготвеност може да достигне до 6% од вкупната потрошувачка на електрична енергија во домаќинството. Затоа е многу важно да ги исклучиме сите уреди кои не ги користиме, бидејќи на тој начин заштедуваме струја, но и го продолжуваме животниот век на уредите.

Со редовно отстранување на бигорот во бојлерот, кој се таложи на греалките, влијаете на трошењето енергија и ја загревате водата побрзо за дури 30%. Можете да заштедите енергија со поставување на бојлерот на 60 степени и на тој начин да придонесете да не се троши енергија.

Ако сакате да подготвувате храна во шпорет под притисок, знајте дека на овој начин можете да заштедите два до три пати повеќе енергија. Затоа, подгответе ја храната во садови со големина на рингла и заштедите до 20% енергија, а со исклучување на шпоретот неколку минути пред да биде готов оброкот, оброкот ќе продолжи да се готви, а ќе заштедите барем уште еден 10% од енергијата

Проектот на УСАИД втора година по ред се стреми не само да го едуцира населението со своите активности, туку и да воспостави модели за финансирање на енергетска ефикасност во Србија преку имплементација на пилот проекти.

„Заштедете енергија од денес за секој ден – За паметни навики и одржлива иднина!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде