Маја дала отказ од фирмата, сега работи од дома: Во сезоната нема време ни да јаде – Заработува 20.000 дeнари дневно

Меѓу најпопуларните и најпрофитабилните работни места дефинитивно се работните места за разубавување. На тоа укажува и секојдневното објавување на нивните огласи на социјалните мрежи, каде многу брзо можеме да најдеме пет девојки во соседството кои ќе ни ги средат ноктите, ќе надокнадат вечерно излегување или ќе не спасат од испукани пети.

Причината за големата понуда на пазарот би можела да се крие во тоа што нашите жени сакаат да бидат дотерани, но се повеќе од нив одлучуваат своето лице, за некои посебни прилики, да го доверат на рацете на вештите шминкери. Во оваа сфера најмногу се работи во мај и јуни, кога почнуваат малите и големите матуранти, свадбите и другите веселби. Во овој период многу тешко се наоѓаат бесплатни состаноци, а шминката за матурска мора да се закаже неколку недели однапред.

Маја П потврдува дека може добро да се живее од оваа работа, односно не мора да биде само дополнителна, хонорарна работа, туку единствено занимање.Порано беше книговодител, но после една деценија работа во професијата за која се школувала решила да отпушти. Завршила курс за професионална шминка, почнала да работи, но сфатила дека тоа не и е доволно, па вложила пари за уште еден тренинг и оттогаш шминката и е единственото занимање.

„Завршив економско училиште и ја работев работата за која бев обучен. Не бев незадоволна, но во исто време почнав да се шминкам и потоа решив да се откажам од агенцијата каде што работев, бидејќи веќе не можев да ги балансирам двете работи. Дополнителната работа почна да носи подобра заработка и сфатив дека можам да живеам само од разубавување. Дополнителен мотив беше тоа што можам сама да си го организирам времето“, вели Маја.

Шминката е сезонска работа. Во некој јануари, февруари, март или ноември има многу малку работа. Но, затоа кога се случуваат матури и прослави, нема доволно работа, но не може се да постигне.

„Најпрвин клиентите ми беа соседи, познаници, потоа ги најдов преку социјалните мрежи, а денес повеќето ми доаѓаат со препорака. Тоа е најважно бидејќи понудата е голема и дамите сакаат да го посветат своето лице на некој докажан“, вели Маја.

Секоја година работата на шминкерот станува се попопуларна. Причината за тоа е добрата заработка бидејќи нивната услуга чини од 30 до дури 250 евра. Сепак, ретко кој плаќа највисока сума. Денес, просечната цена на шминката во Белград е околу 5.000 динари, додека оние кои се пообучени и работат со висококвалитетна шминка наплаќаат двојно повеќе.

Понатамошната заработка зависи и од почетните инвестиции. Прво треба да инвестирате во обука. Тој трошок се движи од 80 до 1.500 евра. Се зависи од тоа што ќе одлучи да направи идниот шминкер. По завршувањето на обуката, Маја се здоби со рутина и постојано се усовршува, следејќи ги трендовите во светот и гледајќи ги советите на најдобрите експерти.

„Кај мене цената на шминката е иста за секоја пригода и е 5.000 динари или 40 евра. Кога е сезона имам од осум до 10 девојки, но се случува, иако ретко, да ги има и по една недела. „Имам многу добри приходи од тоа и не ми е тешко да работам цел ден, бидејќи после тоа можам да си дадам слободни денови и да се одморам“, признава таа.

Квалитетот на употребената шминка, како и знаењето и искуството на шминкерот се важни за крајниот резултат и задоволството на клиентите. Секако, од големо значење се и хигиената на додатоците, употребата на четки за еднократна употреба, чистење на лицето пред шминкање и нега, а сето тоа чини. Мора да инвестирате во бизнисот, но брзо се исплати.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде