ЗОШТО СИТЕ ЗБОРУВААТ ЗА ЈАГОДИТЕ НА ДРАГАНА? Ги донела на тезга, па си дошла дома ПОЛНА СО ПОДАРОЦИ! Не може да го набере колку што бараат!

Домаќинката Драгана Вујковиќ од Шабачкото село Чуљковиќ ја изложи најголемата јагода на Фестивалот на јагоди што неодамна се одржа во ова село и победи на натпреварот кој веќе пет години е во програмата на оваа единствена манифестација.

Рекордната јагода тежеше 101 грам, што беше измерено на прецизна фестивалска вага , а шампионката Драгана се врати дома со вредни награди – микробранова печка и фолија за одгледување јагоди.

– Ја видов таа јагода додека беше уште зелена, беше поголема од другите. Не можев да им верувам на очите. Тоа е сортата Алба, која обично е позната по големите плодови во форма на срце , но кога видов колку расте, веднаш помислив дека може да победи на натпреварот. Си реков „Па оваа ќе биде шампион“ – вели Драгана.

Грмушката малку ја покрила со трева и ја означила со стап за секој случај, а три дена пред натпреварот јагодите созреале.

– Го зедов и го измерив. Тежеше 103 грама, а кога официјално беше измерена на фестивалот, вагата покажа 101 грам и тоа беше доволно за да го освојам првото место. Го поделивме и вкусно го јадевме кога стигнавме дома – додава Драгана.

Фармата Вујковиќ произведува јагоди на половина хектар. Иако се во првата година од производството , Драгана е задоволна од родот, но заработката ја намалија зачестените мајски дождови, кои предизвикаа болести и гнили. Како ниедна друга година, за кратко време откупната цена падна од 300 на 80 динари.

 Цената не беше толку ниска во последните 20 години. За разлика од производителите кои имаат неколку хектари под јагоди, јас имам малку помалку главоболка од нив поради оваа лоша година. Есента засадивме јагоди на само половина хектар, па сам ги берам или ми помагаат моите роднини и пријатели. Со откупна цена од 80 динари и беранска плата од 4.000 динари, не вреди ни да се влезе на терен – вели Драгана.

Потрошувачите веќе еден месец уживаат во нејзините јагоди во маркетите на малопродажен синџир на кои секојдневно им продава по мала количина свежо набрано црвено овошје, а останатите количини ги преземаат откупувачите за индустриска преработка.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде