Joтова среде Македонците во Албанија ќе отвори бугарско училиште

Потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова денеска во Албанија во делот населен со Македонци ќе отвори бугарско училиште.

Овој чекор на официјална Софија доаѓа пред пописот во Албанија на кој се очекува голем број

Македонците да се изјазнат за Бугари поради бугарските пасоши кои им ги даваат.

Јотова во Голо Брдо, во селото Големо Острени ќе ја отвори новата учебна година во бугарско неделно училиште, соопшти прес-службата на бугарското претседателство.

Македонците од Албанија во неколку наврати реагираа на ваквите потези од бугарска страна и јасно порачаа дека населението кое Бугарија сака да го претстави како Бугари е чисто македонско население, кое зборува македонски јазик и ја почитува и негува македонската култура и традиција.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде