ОВОЈ СТРАШЕН ГРЕВ СИТЕ ГО ПРАВИМЕ КОГА ОДИМЕ НА ГРОБИШТА: ЦРКВАТА НЕ ГО ОДОБРУВА ЗАТОА ШТО Е СТРАШНО!

Ова е страшен обичај што црквата не го одобрува.

Се чини дека ниту еден народ нема толку невнимателен однос кон гробовите на своите роднини како НИЕ.

Еден од нив е запоставувањето на гробните места, што вклучува нивно необележување и неодржување.

Во некои делови тоа оди во друга крајност. На гробиштата се подигнати скапи споменици, капели од новокомпонирана архитектура, кои повеќе личат на викендички со се што има во домот – фрижидери, телевизори, кревети.

Ова е страшен обичај кој црквата не го одобрува!

Споменикот треба да биде скромен со христијански симбол во форма на крст.

Многу е поважно да се сеќаваме на нашите починати во молитви, и да правиме добри дела за упокојување на нивните души помагајќи им на сиромашните, донирање во цркви, болници, домови за запуштени деца и други хуманитарни институции.

Што се однесува до ставот на црквата во однос на погребот и погребот на покојникот, најважно за црквата е житото, виното и самиот чин на погребот.

Погребот е молитва во која свештеникот се моли за упокојување на душата на покојникот и за простување на неговите гревови што ги направил како човек во својот живот.

Спомен обележјата што се прават од дома до гробиштата се исто така важни, бидејќи спомен-обележјето е и молитва.

Меѓутоа, во некои делови , многу непотребни и штетни обичаи се поврзуваат со погребот, кои честопати дури и противречат на учењето на црквата. Тешко е да се менуваат таквите обичаи кај народот, особено оние кои се присутни со векови, но во последно време се воведени нови обичаи кои лесно се менуваат.

Едно од нив е купување венци за погребот, а потоа давање разни подароци на секој што присуствува на погребот. И двете бараат големи расходи, а тоа е сосема излишно

Многу подобро би било парите за купување на венците да му се дадат на домаќинот или на таа куќа, што добро би дошло при покривање на трошоците за погреб.

Вообичаено било и за погребите да се подготвува голема и изобилна храна и пијалоци, па се случува, кога гостите јадат и пијат, погребот да премине во гозба, а учесниците во пијана состојба да почнат да се однесуваат неправилно и непримерно.

Тоа е неприфатлив грев кон покојникот и неговите роднини. Сите сериозни и побожни луѓе треба да се борат против ваквите појави.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде