СИТЕ МУ СЕ ПОТСМЕВАА НА ЉУБИША Кога се врати од Швајцарија и почна бизнис: Сега одлично заработува и сите купуваат од него!

Љубиша Петровиќ Брка од с. Во 2019 година, тој започнал фарма за магариња во неговото село без да се сомнева дека овој бизнис ќе му донесе голема финансиска добивка.

„Соседите прилично се потсмеваа. Ми се смееја кога реков дека ќе отворам фарма за магариња. Сепак, бев решена бидејќи ги сакам овие животни уште од моето најрано детство“, вели Љубиша.

Фармата за магариња во селото Бобово кај Свилајнец стана единствена туристичка атракција од ваков вид во Поморавље. На него моментално има 25 грла , а се започнало со доаѓањето на Цветко на фармата, која сопственикот Љубиша Петровиќ ја добил од својот кум за педесеттиот роденден.

После тоа се купија повеќе и сега на фармата има вкупно 25 , кои го даваат ова благородно и лековито млеко. Секое животно си има свое име, а љубителите на магарињата доаѓаат да се фотографираат со нив, бидејќи имаат крст на грбот, па затоа се сметаат за божји животни.

„Млекото е навистина лековито. Ни доаѓаат луѓе од цела Србија. Тетратката е полна со оние што се најавуваат. Ги има од околината на Свилајнец, но и од Крагуевац, Деспотовац, Белград, Нови Сад, Нови Пазар. Боже, доста ми е од странство.

Доаѓаат Романци, Бугари, Французи, доаѓаат од Швајцарија. Секој што има здравствени проблеми, било да е тоа со белите дробови или имунитетот, дојде кај нас по нашето млеко, кое не може да наштети, само помага. Секогаш даваме повеќе во вакви случаи. Но, има и такви на кои ништо, дури ни пари, сакаат да ги искористат за овие цели“, вели Слаѓан, кој се грижи за фармата додека Љубиша е отсутен.

Тој детално објасни како се добива млекото и зошто цената е повисока во споредба со другите.

„Млекото се добива само седум до осум месеци. И тоа е еден месец по лактацијата, кога магарето е ждребено, а младенчето цица. Потоа се зема и млеко. Дневно се добиваат од 300 до 800 милилитри, во зависност од видот на магарето. Дали е понахранета или поголема“, објаснува Слаѓан и напоменува дека затоа цените на млекото од овие животни се повисоки од она што се издвојува за литар кравјо млеко, бидејќи млекото се добива само за неколку месеци.

За литар магарешко млеко треба да потрошите 50 евра, а за килограм магарешко сирење за кое се трошат 25 литри млеко, бидејќи млекото е без маснотии, треба да потрошите значителна сума пари бидејќи не е лесно да се направи. Вистинските хедонисти не жалат што платиле 1.000 евра за килограм. Оние кои не можат да си дозволат, купуваат сирење по грам. Значи парче од 100 грама чини исто толку евра.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде