Најчестите грешки што ги правиме кога одиме на гробишта, а не ни знаеме

Погреби, сеќавања и гробишта – тоа се работи полни со суеверија и навики за кои никој не знае дали се вистинити или само баба Пена рече декатоа треба да се направи. Затоа, од незнаење, или затоа што се „прифатени“, безусловно ги почитуваме непотребните обичаи и тежнееме да веруваме во предрасуди.

Нашите уредници разбраа што може, а што не може да се прави во погребалните домови. Ќе ви кажеме како да се однесувате на гробиштата за да не предизвикате проблеми. Излегува дека таму мора да се почитуваат и етикетите.

Понекогаш ваквата забрана е апсурдна. И луѓето кои се во состојба на длабоки емоционални превирања прават сè безусловно, без да се обидуваат да навлезат во смислата на овие постапки. Многумина веруваат дека суеверија на гробиштата секогаш мора да се почитуваат, инаку ќе имате многу проблеми.

Ајде да видиме кои се тие, правилата за посета на гробиштата од оваа гледна точка

ШТО НЕ СЕ ПРАВИ НА ГРОБИШТА

На гробиштата треба да влезете само преку страничниот влез (преку централниот – само
на погребот) со раширени раце. И ако држите торба во рацете – не можете да ја држите во вашата дланка. Треба да го преместите до лактот така што сите прсти ќе ви бидат отворени.

Не можете да се свртите кога ќе излезете од гробиштата. Не можете да одите на гробиштата по зајдисонце. До мртвите не треба да одите со празни раце, секогаш со себе треба да носите храна и пијалок за мртвите.

Кога излегувате од гробиштата, треба да фрлите нешто на гробот – неколку парички. Ако нешто паднало на гробиштата, не е можно да се подигне – оставете му го на починатиот.

Децата и трудниците не смеат да присуствуваат на погреби. Душите на мртвите можат да ја земат душата на бебето со себе, или друга душа може да живее во неа.
Не се жали на животот во близина на гробот, инаку мртовецот ќе те однесе кај него.

Неприфатливо е да се влезе во дворот на црквата со отворени сандали или високи потпетици.
Сопнувањето на гробишта не е добро. Уште полошо да падне.

За успесите и достигнувањата во животот не треба да се зборува на гробишта, за да не се остават таму.
Секогаш напуштајте ги гробиштата онака како што сте дошле.

Откако ќе ги посетите гробиштата, треба добро да ги исчистите чевлите за да не влезете во земјата во вашата куќа и да ги стоплите нозете над црковна свеќа или во топла вода.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде