„Тешко на тој што Америка го брани, а Русија го храни“: Занимливи изреки на ТИТО кои и денес се кажуваат

Работиме како да ќе живееме 100 години, се подготвуваме како утре да има војна.

Прочитајте некои од најинтересните изреки и цитати од Јосип Броз Тито.

Ние сме горди на нашата историја. Горди сме на нашите жртви што ги направија нашите предци, нашите народи низ историјата. Горди сме што нашите народи никогаш не загрозиле ничија независност, што нашите народи никогаш не преминале на туѓа територија, за да поробуваат други народи.

Нашето богатство не се само фабрики и патишта. Нашето богатство е човек, нов човек, човек социјалист, кого треба да градиме.

Среќна е земјата што има таква младина. Слободата на човекот не е само во неговото право слободно да ги изразува своите мислења и аспирации, туку пред се во правото и можностите човекот суверено да одлучува за сите прашања од неговиот живот.

Тешко на тој што Америка го брани, а Русија го храни.

Да не го чуваме законот како пијана ограда! Работничката класа е столбот на нашата социјалистичка држава, работничката класа од сите националности и во сите републики има исти ставови и исти интереси, а цементот е тој што ја зајакнува и ја зајакнува нашата социјалистичка заедница.

Секоја револуција вреди онолку колку што е способна постојано да се развива и да ги брани своите достигнувања!

На овие работни акции нашата младина се воспитуваше во социјалистичкиот дух, во духот на колективната работа и живот, во духот на бришење на границите меѓу физичката и менталната работа, издигнување на физичката работа на ниво на човечко достоинство.

Ниту една од нашите републики немаше да биде никој и ништо, ако не бевме сите заедно. Работам многу за да немам време да остарам.

Чувајте го братството и единството како зеницата во окото.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде