Во медиумите во последно време се слуша дека нордиската исхрана е поздрава од медитеранската. Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ објасни за што се работи.
“Постои клучна разлика помеѓу овие две диети, а таа се крие во мастите. Медитеранската исхрана содржи маслиново масло, додека нордиската исхрана користи масло од репка. Овие масла имаат ист липиден состав, користете најздрави масти. Само по тип на масло тие се разликуваат, но секако вклучуваат „квалитетни и здрави масти, полни со омега-3 и омега-6 масни киселини.
Квалитетните омега-3 и омега-6 масни киселини имаат големо влијание врз состојбата на крвните садови. И не смееме да претеруваме тоа со внес на шеќер“, изјави докторката за ТВ Прва.
Тој рече дека оваа разлика се огледа и во изгледот на луѓето кои отсекогаш вака јаделе.
„Погледнете некој од Медитеранот, тој е понизок, можеби дебел, има стомак, додека скандинавецот има црево. Но според зачестеноста на хипертензија и срцев удар, тие се слични. „Утврдено е дека типот маснотиите влијае, но дебелината и не толку. Човек може да има 10-15 килограми прекумерна тежина и нема да има поголем здравствен проблем “, вели професорот.
„Користете масло од репка најмалку пет или шест пати неделно. Го препорачувам затоа што е квалитетно и не е толку скапо како маслиновото масло. Не е толку евтино како нашето сончогледово масло, но не мора да го полиете за да храната тоне, додајте малку и тој литар масло ќе издржи.“ А за вас е подобро затоа што сончогледовото масло не е здраво “, изјави гастроентерологот Перишиќ.
„Погледнете ги Грците и нордиските народи. Тие јадат риба три пати неделно, и двајцата. А потоа, цели зрна и овесна каша и пијат млеко, но со малку маснотии. Па, зеленчук! И двете кујни го користат многу и салати, зелена салата, рукета, цикорија, ротквици, млад кромид, сето тоа се јаде пред „погодниот“ оброк во денот. А внесовме влакна, масни киселини, се што има заштитно дејство на телото, Додаде Професорот