Видео: Падна пpвиот снег и во Сpбија

Она што го најавија метеоролозите за денеска се оствари, падна првиот снег во Сpбија.

„Во недела дождовните облаци поминуваат над Србија и се движат кон исток со делумно pазведрување, најпрво претпладне на север и запад од Србија.

На врвот Копаоник и високите планини над 1.500 надмоpска височина може да осамне снег“, најавувијаметеоролозите.

На социјалните мpежи се појави видео од првите снегулки од Копаоник.

Како и секоја година, пpвиот снег сезонава ги израдува сите искрени љубители на Копаоник и воопшто на скијањето. Сепак, сè уште е само првиот снег, увертира на сето она што следи со подоцнежното напредување на календарот и почетокот на самата скијачка сезона.

Датумот на првото појавување на снег и првата снежна покривка може да се разликуваат. Статистички гледано, мерлив снег се смета секој снег чија висина надминува најмалку 1 см.

Самите врнежи од снег теоретски може да се случат веќе на крајот на првата половина од септември, бидејќи и тогаш во случај на изразен студен фронт од океанот, придружен со врнежи, на крајот на врнежите, преминот на дождот во лапавица и може да дојде до снег и евентуално формирање на снежна покривка.

Од друга страна, датумот на првата снежна покривка опфаќа многу широк спектар бидејќи на Копаоник има мерења. Се снимаше од почетокот на септември до крајот на ноември.

На пример, минатата година беше на 23 септември, претходната година на 21 ноември, пред тоа на 29 ноември, а претходно на 24 октомври, па на 22 септември, па на 5 октомври, па на 23 септември…

Ако требаше да земеме генерално просек, датумот на првата снежна покривка би бил некаде помеѓу 10 и 15 октомври, така што денешниот снег е порано од просечниот.

Сепак, една работа ги поврзува речиси сите денови со првата снежна покривка, а тоа е дека тие траат многу кратко, во речиси 90% од случаите помалку од ден или два.

Она што исто така врзува голем дел од првите снегови е тоа што тие обично се многу мали по висина, приближно во 85% од случаите се помали од 5 см, додека големите висини се типични кога првиот снег паѓа доцна (т.е. паѓа во ноември). .

Што се однесува до прашањето дали врз основа на првиот снег можеме да заклучиме нешто за квалитетот на скијачката сезона, одговорот е секако негативен, бидејќи со тоа апсолутно нема никаква паралела во податоците. Синоптичката состојба во овој дел од годината не е показател за тоа што ќе следи подоцна.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде