При изборот на масло со кое го подготвувате садот, важно е да се земе предвид точката на вриење, а тоа е точката во која маслото почнува да пуши, да се деградира и да создава штетни материи.
Некои масла добро функционираат на високи температури и може да се користат за пржење и печење, додека оние со пониски точки на пушење се користат само како додатоци.
Екстра девственото маслиново масло се добива со дробење маслинки во паста од која се издвојува вишокот вода. Ова се нарекува и ладно цедење.
Има тежок, карактеристичен горчлив вкус кој има ноти на зачини, овошје или билки, во зависност од видот на маслиновото.
Пунктот за пушење за ова масло е од 130 до 175 степени Целзиусови, што значи дека не е погодно за пржење и печење, туку за салати.
Може да се додаде во јогурт, некој дури прави сладолед со ова масло. Малку маслиново масло и нотка на морска сол се додаваат во сладоледот од ванила.
Рафинирано маслиново масло се истакнува кај апаратите од не’рѓосувачки челик. Се третира со хемиски растворувачи кои го неутрализираат вкусот.
Полесен е и има многу поблаг вкус во споредба со девственото маслиново масло. Неговата точка на пушење е од 200 до 240 степени Целзиусови, така што може да се користи за пржење и печење.
Маслото од семе од грозје има светло зелена боја и одлично одговара со сите јадења, затоа што нема силен вкус. Неговата точка на пушење е 216 степени и може да се користи за пржење.
Маслото од авокадо е богато со мононезаситени масти и има многу висока точка на пушење – 271 степени, па затоа е добро за готвење. Богато е со витамин Е. Исто така е многу стабилен, затоа не мора да се чува во фрижидер, туку на ладно и темно место.
Сончогледовото масло има точка на пушење од 225 до 232 степени и најмногу се користи во готвењето. Содржи витамин Е. Богат е со омега-6 масни киселини, кои можат да влијаат на воспалението, доколку не се комбинираат со омега-3 масни киселини, во форма на додатоци или со конзумирање на масна риба. Да се чува на ладно и темно место и треба да се користи во рок од една година.
Масло од сусам за егзотични јадења Маслото од сусам има специфичен вкус и е исклучителен прелив за егзотични јадења. Содржи мононезаситени и полинезаситени масни киселини.
Ленено масло има и специфичен вкус, се користи во салати и мора да се чува во фрижидер. Богато е со омега-3 масни киселини и не се користи за готвење, туку само за додатоци.
Маслото од кикирики има бледа боја и има вкус на орев. Може да изгори многу брзо, па затоа треба да се чува на ладно место и да се користи во рок од неколку месеци. Се користи во азиската кујна и има пушачка точка од 232 степени.
Кокосовото масло е цврсто на собна температура и не се користи за преливи. Се топи кога се загрева и дава егзотичен вкус. Се препорачува за употреба на пониски температури, околу 175 степени. Слично е на путерот кога се стврднува, па може да се замени во некои рецепти. Има многу заситени масни киселини. Многу е стабилно на повисоки температури.
Путерот има точка на пушење од 150 до 170 степени и затоа се користи за сотење или се додава во садовите на крајот на готвењето на пониски температури.
Најдобро е да се пржи на тивок оган, како и да се додаде малку вода или сосови кои помагаат маслото да не стигне до пушење, кога ќе се деградира, станува штетно и го менува вкусот на храната.