![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
При изборот на масло со кое го подготвувате садот, важно е да се земе предвид точката на вриење, а тоа е точката во која маслото почнува да пуши, да се деградира и да создава штетни материи.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Некои масла добро функционираат на високи температури и може да се користат за пржење и печење, додека оние со пониски точки на пушење се користат само како додатоци.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Екстра девственото маслиново масло се добива со дробење маслинки во паста од која се издвојува вишокот вода. Ова се нарекува и ладно цедење.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Има тежок, карактеристичен горчлив вкус кој има ноти на зачини, овошје или билки, во зависност од видот на маслиновото.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Пунктот за пушење за ова масло е од 130 до 175 степени Целзиусови, што значи дека не е погодно за пржење и печење, туку за салати.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Може да се додаде во јогурт, некој дури прави сладолед со ова масло. Малку маслиново масло и нотка на морска сол се додаваат во сладоледот од ванила.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Рафинирано маслиново масло се истакнува кај апаратите од не’рѓосувачки челик. Се третира со хемиски растворувачи кои го неутрализираат вкусот.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Полесен е и има многу поблаг вкус во споредба со девственото маслиново масло. Неговата точка на пушење е од 200 до 240 степени Целзиусови, така што може да се користи за пржење и печење.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Маслото од семе од грозје има светло зелена боја и одлично одговара со сите јадења, затоа што нема силен вкус. Неговата точка на пушење е 216 степени и може да се користи за пржење.
Маслото од авокадо е богато со мононезаситени масти и има многу висока точка на пушење – 271 степени, па затоа е добро за готвење. Богато е со витамин Е. Исто така е многу стабилен, затоа не мора да се чува во фрижидер, туку на ладно и темно место.
Сончогледовото масло има точка на пушење од 225 до 232 степени и најмногу се користи во готвењето. Содржи витамин Е. Богат е со омега-6 масни киселини, кои можат да влијаат на воспалението, доколку не се комбинираат со омега-3 масни киселини, во форма на додатоци или со конзумирање на масна риба. Да се чува на ладно и темно место и треба да се користи во рок од една година.
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-1.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-2.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-3.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
![](https://direkten.mk/wp-content/uploads/2022/07/x10px-4.png.pagespeed.ic.NFXbfmJIIz.png)
Масло од сусам за егзотични јадења Маслото од сусам има специфичен вкус и е исклучителен прелив за егзотични јадења. Содржи мононезаситени и полинезаситени масни киселини.
Ленено масло има и специфичен вкус, се користи во салати и мора да се чува во фрижидер. Богато е со омега-3 масни киселини и не се користи за готвење, туку само за додатоци.
Маслото од кикирики има бледа боја и има вкус на орев. Може да изгори многу брзо, па затоа треба да се чува на ладно место и да се користи во рок од неколку месеци. Се користи во азиската кујна и има пушачка точка од 232 степени.
Кокосовото масло е цврсто на собна температура и не се користи за преливи. Се топи кога се загрева и дава егзотичен вкус. Се препорачува за употреба на пониски температури, околу 175 степени. Слично е на путерот кога се стврднува, па може да се замени во некои рецепти. Има многу заситени масни киселини. Многу е стабилно на повисоки температури.
Путерот има точка на пушење од 150 до 170 степени и затоа се користи за сотење или се додава во садовите на крајот на готвењето на пониски температури.
Најдобро е да се пржи на тивок оган, како и да се додаде малку вода или сосови кои помагаат маслото да не стигне до пушење, кога ќе се деградира, станува штетно и го менува вкусот на храната.