Резервистите повикани на воени вежби! Еве од каде се обврзани да одговорат, КОГА СЕ РОКОВИТЕ и кој сите добива нови распореди!

Министерството за одбрана го објави распоредот за поканување на граѓаните на Србија кои се регрути од резервниот состав да го објават распоредот и воените вежби на територијата на Дирекцијата за одбранбени обврски.

Повеќедневните и еднодневните воени вежби веќе се одржаа на крајот на мај и во првите денови на јуни, некои се во тек, а некои ќе се одржат наскоро.

Обврски за отслужување на резервниот состав имаат регрутите кои го завршиле воениот рок, кои на друг начин ја регулирале обврската за отслужување воен рок и регрутите кои се водат во евиденцијата.

Регрутите во резерва се водат во евиденција како резервни офицери, резервни подофицери и резервни војници.

Обврските на мажите во резервниот состав траат до крајот на календарската година во која ќе наполнат 60 години, а на жените до крајот на календарската година во која ќе наполнат 50 години.

Целиот текст можете да го прочитате ТУКА!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде