Се случи она од што најмногу се стравуваше – се излеа реката Вардар

Како што информираат од Центарот за управување со кризи(ЦУК), реката Вардар се излеа во Општина Јегуновце. 

Центарот за управување со кризи (ЦУК) координираше да се сопре целосно истекот од ХЕЦ „Вруток“ за да нема дополнителен прилив на вода во коритото на реката Вардар.

Нивото на реката Вардар е високо, па ова е превентивна мерка од можните излевања на реката во Полошката Котлина.

-Според последните податоци од хидролошките станици низ земјава се уште е висок водостојот во горниот дел од сливот на реката Вардар и таму се очекуваат локални излевања на реката, особено во Полошката Котлина.

Висок е водостојот на реката Вардар и во Скопје, а зголемен водостој се очекува и низводно од Скопје кон Орешани, Зелениково, Таор и Велес поради движењето на поплавниот бран, информираат од ЦУК.

Оттаму посочуваат дека висок водостој има и реката Треска, додека на останатите водотеци има намалување или стагнација на водостоите во однос на утринските.

ЦУК издаде предупредување и за внимателност на мостот во село Пчиње, кој има слаба конструкција, а попладнево може да има проблеми, кога зголеменото ниво од Крива Река ќе дојде до река Пчиња.

Поплави има во повеќе делови на Македонија. 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде