Важна информација за сите кои летуваат во Грција: Службите испратија предупредување за невреме!

Порака преку 112 утрово е испратена до жителите на Централна и Јужна Евија, Киклади, Хиос и Лезбос поради опасните временски појави (силно невреме) во следните неколку часа во овие подрачја.

Поточно во пораката се вели: „Опасни временски феномени (силно невреме) во следните неколку часа во областите на централна Евија, Јужна Евија, островите на Кикладите, Хиос и Лезбос. Ограничете ги вашите движења и следете ги упатствата на властите“.

Воедно, Цивилната заштита уште еднаш упатува препораки до граѓаните да бидат особено внимателни, да се погрижат да се преземат мерки за самозаштита од ризици кои произлегуваат од појава на тешки временски појави.

Конкретно, во областите каде што се предвидуваат обилни дождови, невреме или силен ветер, Службата за јавно здравје им препорачува на граѓаните:

– Обезбедете предмети кои, доколку ги однесат тешките временски услови, може да предизвикаат оштетување или повреда.

– Да се ​​увериме дека сливниците и испустите на куќите не се блокирани и работат правилно.

– Да се ​​избегнува преминување на порои и потоци, пеш или со возило, при невреме и врнежи од дожд, но и неколку часа по завршувањето на нивниот настан.

– Избегнувајте работа на отворено и активности во морските и крајбрежните области за време на тешки временски настани (ризик од удари на гром).

– Веднаш засолнете се за време на невреме со град. Засолнете се во зграда или автомобил и не го напуштајте безбедното место додека не се уверите дека невремето поминало. Градот може да биде многу опасен и за животните.

– Избегнувајте поминување под големи дрвја, под поставени табли и воопшто низ области каде што лесните предмети (на пр. саксии, скршено стакло итн.) може да се откачат и да паднат на земја (на пр. под балкони).

– Верно да ги следите упатствата на локалните власти, како што се Сообраќај и сл.

Во области каде што има интензивна молскавична активност:

Ако сте дома

– Не држете ги електричните уреди или телефонот бидејќи молњата може да помине низ жиците. Исклучете ги телевизорите од антената и од напојувањето.

– Избегнувајте допирање на водоводните цевки (кујна, бања) бидејќи тие се добри спроводници на струја.

Ако сте во автомобил

– Паркирајте го на страната на патот и подалеку од дрвја што може да паднат на него.

– Останете внатре и вклучете ги предупредувачките светла за сопирање (светла за итни случаи) додека не се расчисти бурата.

– Затворете ги прозорците и не допирајте метални предмети.

– Избегнувајте поплавени патишта.

Ако сте на отворено

– Засолни се во зграда или автомобил, инаку седнете веднаш на земја без да легнете.

– Засолнете се под цврсти гранки на ниски дрвја во случај да сте во шума.

– Никогаш не се засолнувајте под високо дрво на отворен простор.

– Избегнувајте ниски површини поради ризик од поплави.

– Не стојте покрај столбови, далноводи, телефонски линии и огради.

– Не одете во близина на метални предмети (на пр. автомобили, велосипеди, опрема за кампување итн.).

– Останете подалеку од реки, езера или други водни тела.

– Ако сте во море, веднаш излезете.

– Ако сте изолирани на рамна површина и чувствувате дека косата ви се крева (факт што укажува дека ќе се појави молња), застанете длабоко со главата меѓу нозете (за да се минимизира површината на телото и контактот со земјата ) со фрлање на металните предмети што ги имате врз себе.

Генералниот секретаријат за цивилна заштита на Министерството за климатски кризи и цивилна заштита (civilprotection.gov.gr) ги извести релевантните државни агенции вклучени во официјалната служба, како и регионите и општините во државата, за да бидат во состојба на зголемена подготвеност за цивилна заштита, со цел директно соочување со последиците од појавата на интензивни временски појави.

Забележано е дека според ажурираниот Итен билтен за опасни временски феномени (ЕДЕКФ) издаден денеска, недела, 18 јуни 2023 година од Националната метеоролошка служба (EMY), обилни дождови и невреме придружени со голема фреквенција на молњи и евентуално град ќе влијаат на источниот дел од земјата до вечерните часови со намален интензитет, објави државната агенција АНА-МПА , а пренесоа медиумите..

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде