Одлична вест за пензионерите: Владата предвреме ќе ги исплати пензиите, објавен и распоредот

Владата ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2023 година, пришто се задолжува Фондот за пензиско и инвалидско осигурување

на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки, најдоцна до 26.06.2023 година.

Се препорачува на деловните банки да обезбедат, пензионерите да може да располагаат со јунските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 27.06.2023 година.

Се препорачува на деловните банки преку филијалите и експозитурите на банките да обезбедат готовинска исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, во четири групи, според висината на пензијата и тоа:

* за пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 27.06.2023 година (вторник);

* за пензии со висина 11.001 – 14.000 денари, исплатата да се изврши на 28.06.2023 година (среда);

* за пензии со висина 14.001 – 18.000 денари, исплатата да се изврши на 29.06.2023 година (четврток) и

* за пензии со висина над 18.001 денари, исплатата да се изврши на 30.06.2023 година (петок).

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде