Нашите иселеници се жалат: Овде е многу поскапо од Америка

Цените на пазарот во однос на лани во овој летен период се за речиси 40 отсто повисоки, велат граѓаните анкетирани од ТВ21. Велат дека високи цени се забележуваат кај сите видови овошје и зеленчук.

И покрај тоа што сме на крајот на август, цените треба да паднат на пазарот, со оглед на тоа што во овој период цените секогаш беа значително намалени претходните години.

Иселениците ги чувствуваат овие цени, не само локалните жители.

-Овде цените се многу скапи, јас сум бил во Германија и цените се пола поевтини кај нас, има попусти и на облека и на се, додека кај нас нема никакво намалување. Од лани околу 40% поскапо оваа година.

-Ние што сме во странство не чувствуваме толку многу, додека за тие што живеат овде е малку скапо. Некои работи се поскапи.

-Кога дојдов, видов дека цените се многу зголемени, валутата останува иста, менувањето пари, но цените се повисоки, поскапено е.

-Овде е полошо отколку во Америка, цените се многу високи, за овој стандард овде треба да бидат многу пониски, додека овде цените се повисоки отколку во Америка.
А оваа состојба е уште понеподнослива за домашното население кое живее од плати и пензии.

-Пазарните цени се екстремно скапи, нема контроли на цените, во однос на лани се многу поскапи, речиси двојно се зголемени, за потрошувачите е многу тешко.

-Цените се скапи, во однос на лани се многу поскапи, доматите се 100 денари, 80 денари, нема намалување за пиперки, за се.

Дури и трговците велат дека интересот на граѓаните е послаб и не купуваат по 2 или 3 килограми како претходните години, туку многу помалку поради цените.

Владата на Северна Македонија од 1 јуни ги укина сите мерки поврзани со ограничување или замрзнување на цените на прехранбените производи. Одлуката за ограничување на цените на основните прехранбени производи беше одобрена на 1 март и главно се однесуваше на намалувањето на цената на лебот.

Покрај лебот, цените беа замрзнати и за многу други производи, како брашно, шеќер, масло, грав, кромид, овошје и зеленчук, но оваа мерка беше укината и цените на производите и понатаму се високи.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде