„До пред 2 години немаше никој, а сега се околу 600 души“: Еве од каде доаѓаат сите и колку заработуваат странците со обработување нивите!

Сè повеќе странци работат на полињата, а најголем дел од сезонските работници се од Узбекистан и Египет, а исто така и на земјоделски насади, особено на оние каде што се берат капини, сливи и боровинки, а понекогаш и пиперки или домати.

Покрај локални работници, од соседството доаѓаат и сезонски работници, но особено на југот на земјата може да се видат и оние од далечните делови на светот, најчесто од Египет и Узбекистан.

Во просек, странските сезонски работници можат да заработат и до триесет евра дневно, берејќи и подредувајќи овошје и зеленчук, извршувајќи полесни задачи во земјоделството.

За разлика од оваа година, претходно биле ангажирани работници од Непал и Индија, соопшти Националната алијанса за локален економски развој (Naled).

На порталот „сезонски вработувања“ за сезонски вработувања во земјоделството, од почетокот на годинава се пријавени 564 странци со несрпско државјанство.

Од стартот на електронскиот апликативен софтвер, од 1 јануари 2019 година до овој јули, регистрирани се вкупно 81.914 сезонски работници.

Надлежните посочуваат дека не сите земјоделци ја регистрираат својата работна сила преку овој портал, бидејќи приватните агенции за вработување тоа можат и го прават, па бројот на вработени во Србија е значително поголем.

Како што велат во Налед, странските работници речиси и да не биле ангажирани на сезонски работи во земјоделството до 2021 година.

– После тоа се забележува растечки тренд на бројот на апликации. Во последните две години, бројот на странци не е многу променет. Може да се констатира дека во однос на првата половина од 2022 година, кога биле ангажирани 491 работник, годинава тој број е зголемен за 70 пријави.

Тоа значи дека во текот на 2023 година, поточно до сега, на сезонски работи во земјоделството се ангажирани 564 странци со несрпско државјанство – рече Налед.

Вкупниот број на пријавени сезонски работници годинава изнесува 22.862, што покажува дека процентот на ангажирани странци е мал во однос на српските државјани.

Сезонските работи можат да се вршат врз основа на договори за вработување на определено време и договори на привремени и повремени работни места, но не се води посебна евиденција за вработувањата на сезонски работници по овие договори.

Државата доби организиран систем, подобра ефикасност на контролата и наплатата, пониска сива економија, поголеми вработеност и даночни приходи. Бидејќи ангажирањето на сезонски работи е работа надвор од работен однос, за нив не може да се применуваат посебни услови за вработување на странци и важат истите услови како и за сите други лица кои се државјани на Србија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде