Прес на Онкологија: Директорката порача пациентите да бидат спокојни, оваа година сите ја имаат добиено вистинската терапија

Директорката на Клиниката за радиотерапија и онкологија Виолета Клисаровска вели дека како организациски тим тие се целосно достапни на надлежните и истражните органи со цел за брзо откривање на виновниците во однос на случајот со Онкологија.

Таа апелираше надлежните институции, да донесат одлука и ако има виновници истите да ги именуваат.

„За нашата клиника ова е од непроценлива, огромна важност. За да се офтрли т.н. колективна вина која сега се наведнува над целата наша институција, односно над целиот медицински тим што ја руши довербата пациент – лекар што директно се одразува врз здравјето на граѓаните.

Стручниот колегиум на клиниката најостро осудува секое несовесно и нестручно работење со молба и апел кон сите надлежните и медиумите да не се генерализира проблемот“ порача Клисаровска.

Таа тврди дека откако е на функција, период од ноември 2022 година дека секој пациент ја добивал препишаната терапија согласно индикацијата, дозата, типот на лекот според тоа што неговиот соодветен лекар тоа ќе го поставел и без никаква манипулација со лековите.

-Имавме информации и сомнежи за манипулации со лекови. Кога јас станав диркетока на клиниката на онкологија и радиотерапија подигната е безбедноста на патеката на лековите, од влез на клиниката до пациентот.

Сестрата која ја фативме во повторен обид за кражба на лекови веднаш доби отказ, истакна Клисаровска.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде