МАРКО ГО ОТВОРИ ГРОБОТ НА ТАТКОТО ЗА ДА ЈА ПОГРЕБА МАЈКАТА, КОГА ВИДЕ КОЈ Е ВНАТРЕ СЕ ЗАПРЕПАСТИ: Човекот не знае што го СНАЈДЕ!

Речиси деценија и пол Марко Дујмовиќ од Двор на Уна се обидува да открие кој е човекот што бил пронајден во гробот на неговиот татко . Вели дека не сака ништо друго освен правда и дека нема да престане да се обидува да ја дознае вистината.

Што всушност се случи. Од гробот каде што наводно бил погребан неговиот татко , откопано е телото на крупен маж тежок 120-130 килограми, завиткан во шаторско здолниште, со дебели волнени чорапи на нозете . Неговиот татко, слаб човек од околу педесет килограми, бил закопан во ковчег со кожени чевли, а има дури и фотографии. Марко тврди дека татко му не исчезнал, туку бил донесен на гробиштата и погребан.

– Ова никому не го посакувам, само сакам правда. Ме направија будала што не знам каде го закопав татко ми, каде ја погребав мајка ми, дека местата се сменија. Татко ми не недостасува. Почина во куќата на Јове Заставниковиќ каде што бев јас, а го донесоа на гробишта и го погребаа – вели бесниот Марко Дујмовиќ.
гробишта, гроб

Целиот случај беше откриен за време на погребот на мајката на Марко, која почина во 2008 година. Потоа, додека го копале гробот, наишле на ковчег од 90 сантиметри, а според Марко морале да ископаат речиси метар и половина.

Работниците на гробиштата биле збунети, бидејќи наишле на ковчег на празно место.

– Наидуваме на гајба во военото крило со шатори. Дури се посомневавме дека таму има две тела. Беше толку напумпано – вели Горан, братучед на Марк, додавајќи дека решиле да повикаат полиција и да побараат ексхумација.

Една година подоцна почнаа на православните гробишта во Двор, па во исто време дојде и гробот на родителите на Марко.

– Кога го отвори, рече: ‘Уф, ова беше голем, голем човек. Висок 190.200 см, тежок 120.130 килограми.’ Па, боже, главата и коските се двојно поголеми од татко ми. Бела кошула со многу копчиња, некои како тренерки одоздола, некои сивкави, а на нозете има нитни, оние шарените. Овде во Босна го викавме приглавци. Татко ми имаше чевли – се шокираше Марко.

Бидејќи пронајденото тело не личело на неговиот татко, Марко одбил да ги потпише резултатите од ДНК анализата, но институциите тврдат дека тоа е неговиот татко. Според изгледот на посмртните останки, облеката и положбата на погребот, Марко не може да го прифати тоа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде