Плата 85.000 денари, не ви треба факултет туку посебен сертификат: ДЕЛУВА АТРАКТИВНА, но не може секој да ја работи!

Без разлика што платата за работното место ракувач со дигалка оди и до 85.000 денари, на секое градилиште има кранови, па и оваа професија спаѓа во категоријата дефицит. Одговорноста е голема, физички, но и психички е многу тешко да се изврши оваа работа.

Проблемот со работата на кран не е само стравот од височина, туку и фактот што поминувате 10 часа дневно во мала кабина на голема висина, поради што понекогаш немате време да одите во тоалет. .

„Не се образував за оваа работа, но почнав да се занимавам сосема случајно. Отидов во Малта пред десет години и видов дека има потреба од ракувачи со кранови.

Положив за сертификатот и беше оценето дека можам да ја работам работата без никаква пречка. Тој сертификат важи три години, но не надвор од Малта, така што истиот испит го полагав и кога живеев во Германија, и сега кога сум во Србија. Овде полагав теоретски и ако добро се сеќавам мислам дека тој дел чинеше 18.000 денари. Целиот курс трае три месеци, а на крајот добивате работна дозвола“, вели Бранко Николиќ (42), ракувач со кран во компанија од Белград, додавајќи:

„Не можам да кажам дека имам страв од височина како повеќето, но одредена непријатност дефинитивно постои. Не е лесно да седите во кабина оддалечена 30, 40 или 50 метри од земјата, особено кога ќе почувствувате како кранот се ниша.

Тоа е мал простор, во зависност од годината на производство, некои кабини имаат и клима и греење, а некои немаат, така што условите за работа се менуваат во зависност од временските услови. Иако на сите им е јасно дека кога дува силен ветер, тогаш имаме слободен ден“, низ смеа вели Бранко.

За ова работно место нема старосна граница, па така меѓу операторите со кранови има голем број пензионери. Девојки речиси и да нема, што не е редок случај во некои други земји.

„Меѓу нас има колеги од различна возраст. Некои остануваат, а некои брзо се откажуваат. Однадвор, ова изгледа како лесна работа, но верувајте дека не е. Сепак, би бил неискрен ако кажам дека платите се ниски, иако мислам дека треба да бидат повисоки.

Не само јас, туку сите мои колеги. Поточно, мојата саатница е 320 денари, што значи дека заработувам околу 80.000 денари месечно, во зависност од бројот на часови и слободни денови. Не е лошо, но навистина мислам дека имајќи предвид дека работата е таква каква што е, саатницата треба да биде околу 500 денари. Веројатно затоа сме малку, а верувајте нема градилиште каде што не се потребни кранови“, смета Бранко.

Некои ракувачи со кранови сметаат дека саатницата за оваа работа треба да биде поголема, поради големата одговорност на вработениот и фактот дека најмалата грешка може да чини многу.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде