ПРВА ПРИЛИКА ДА ГО ПОСЕТИТЕ ОВА село единствено во светот, зад него се крие нереална приказна!

Станува збор за село на падините на Стара Планина чија приказна целосно ќе ве фасцинира!

Пред вас е уникатна амбиентална единица која го претставува заштитеното богатство на Србија. Запознајте го каменото село Гостуша! Станува збор за село на падините на Стара Планина чија приказна целосно ќе ве фасцинира!

Селото Гостуша или Каменото село се наоѓа на 700 метри надморска височина и е дел од природниот парк Стара планина. Специфичноста на необичното место што ја краси источна Србија е уникатната архитектура која е зачувана во својата автентична состојба.

Интересната и необична приказна за Гостуша ги премина границите на Србија и го привлече вниманието на експертите ширум светот.

Причината лежи во куќите изградени од камен, кал и други природни материјали кои жителите ги нашле во околината на Стара Планина. Секако, тука е и фактот дека не се работи за една, две или три куќи. Станува збор за цело село во кое некогаш живееле околу 1.500 жители, а денес ги има само околу стотина. Затоа ова старо планинско село претставува уникатна амбиентална целина и природно и културно-историски споменик чија заштита, истражување и промоција се одвива веќе неколку години.

Она што досега е утврдено е дека куќите биле градени без малтер или било каков друг врзувачки материјал, поточно со техника наречена калдрма. Тоа значи дека наместо ќерамиди, како основен материјал за покривање служат камените плочи, така што сите објекти практично се направени од камен од темелот до покривот. Изведувањето на вакви работи бара голема изработка, искуство и труд

Оваа техника се користи со векови во Гостуша, а резултатите зборуваат сами за себе.

Тие се рефлектираат во куќи кои иако стари и дотраени, сепак не подлегнуваат на тестот на времето. И токму тоа ги прави толку уникатни, ретки и нешто што едноставно мора да се види и доживее.

„Истражувачкиот проект за прогласување на селото Гостуша за просторен културно-историски ентитет“ кој е поддржан од Нишкиот институт е поддржан од Министерството за култура и информирање со нешто повеќе од два милиони динари и претставува важен чекор. во заштитата и промоцијата на ова место. Гостуша во моментов има статус на претходна заштита според Законот за културни добра.

Еве зошто треба да го посетите ова уникатно планинско село.

Големиот потенцијал на каменото село се рефлектира и во неговата околина и близината со бројни природни и културни богатства на овој дел од Србија. Пред се, тоа е прекрасната Стара планина, а во близина е Пирот со разновидно материјално и нематеријално културно наследство.

Ако на сето тоа се додадат вкусните гастрономски специјалитети од овој дел на Србија – од кои се издвојува познатото пиротско сирење – има многу причини да се прошетате низ тесните и кривулести улички на Гостуша. Затоа следниот пат кога ќе се запрашате кои интересни и необични работи би можеле да ги посетите во Србија, потсетете се на селото Гостуш – мал планински рај!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде