Спасувачка акција на Водно откако жена изгубила свест

Вчера на Водно била повикана Итна медицинска помош откако жена изгубила свест. Жената била дел од пензионерска група, кои што пристигнале до врвот со жичницата.

Итната медицинска помош со возилото не можеле да се искачат до врвот, поради мраз и снег на некои осојни места.

Докторот од ИМП побарал помош од дежурните во Секторот за операции и координација на ЦУК, по што веднаш биле известени лицата од Спасителната станица на Црвениот Крст на Водно.

Истите тргнале со возило, но и тие не можеле да го поминат критичното место, осој, каде што имало мраз на стрмниот пат, поради што едно лице од Спасителната станица тргнало да оди пешки кон врвот и ја лоцирал жената.

Во меѓувреме биле известени и пожарникарите од Бригадата за противпожарна заштита БППЗ на Град Скопје, кои итно и додека траеле претходните дејства, дошле со теренско возило. Пожарникарите, заедно со докторот успеале да пристигнат до местото каде што била жената.

Таа била прво освестена и иако веќе била свесна, истите ја згрижиле согласно медицинските и спасителни можни мерки во случајот и со жичница ја евакуирале, спуштиле, до Средно Водно, од каде со возилото на Итна медицинска помош е префрлена во Градската општа болница „8ми Септември“.

Во поглед на спсување граѓани од животозагрозувачки итни ситуации, Регионалниот ЦУК Битола известил дека пожарникарите од Прилеп од 21:15 до 00:20 часот во саботата вечерта кон недела со три пожарникари и едно возило извршиле успешна спасителна акција и извлекувале лице паднато во бунар помеѓу селата Црнилиште и Гостиражни во Општина Долнени. Лицето било живо, но повредено и со возило на Брза помош било пренесено во болницата во Прилеп.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде