Шок за пушачите: Дел од цигарите поскапеа од 5 до 10 денари

Поскапуваат цигарите. Одредени марки на цигари денеска добија повисоки цени за 5 до 10 денари.

Стапија на сила измените во Законот за акцизи донесен во октомври минатата година,со кои цигарите и сите тутунски производи, пури,

несогорливите тутунски производи и течноста за електронски цигари ќе се зголемуваат од 2 до 5 денари секој први јануари до 2030тата година.

Владата овие измени ги правдаше со усогласување со европската регулатива, а на овој начин ќе се бори да го дестимулира пушењето како и дополнително да го полни буџетот.

Па по овој основ, според пресметките оваа година државната каса треба да биде потешка за околу 17 милиони евра.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде