Комета поголема од Монт Еверест се движи кон Земјата: НАСА испрати важна информација

Џиновската комета, позната како „ѓаволска комета“ поради испакнатите карпести врвови, го привлече вниманието на научниците со зелениот сјај откако оригиналните „рогови“ исчезнаа.

Официјално наречена 12P/Pons-Brooks, оваа комета се состои од гас и прашина и е широка околу 16 километри.

Овој импресивен криовулкан, еден вид ладен вулкан, покажува зелена боја и мистериозна сенка поради еруптираната обвивка под притисок во јадрото.

Ако изгледа примамливо на небото, оваа „ѓаволска комета“ не претставува непосредна закана за Земјата бидејќи моментално е на доста растојание, еден и пол пати од Земјата до Сонцето.

НАСА ја информираше јавноста дека нема причина да се грижи за судир со оваа комета, бидејќи моментално нема познати објекти кои би можеле да се судрат со Земјата.

И покрај нејзината безопасност за нас, оваа комета се очекува да го привлече вниманието на љубителите на астрономијата, бидејќи најблиското поминување покрај Земјата ќе биде на 2 јуни оваа година.

За тоа време, астрономите ќе имаат можност да ја набљудуваат оваа фасцинантна комета, која може да стане видлива со голо око на ноќното небо.

Фото: Илустрација

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде