Д-Р ПЕРИШИЌ ГИ ПРЕДУПРЕДУВА РОДИЛКИТЕ: Поради она што го правите, го губите млекото

Перишиќ истакна дека доењето и поттикнувањето на доењето е многу добро, но дека голем проблем е стресот од породувањето.

Денеска во утринската програма на ТВ Прва, гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ зборуваше за важноста на доењето, осврнувајќи се на ситуации кога новопечената мајка нема доволно млеко.

„Доењето е света должност на секоја мајка, доењето мора да се почитува, но мора да ја разбереме и поддржиме мајката која вели: „Имам млеко сè помалку, моето бебе не е задоволно“, ја започна својата презентација д-р Перишиќ.

Ова се два хормони кои секоја жена ги лачи: пролактин и окситоцин , тоа е интересно соединение, бебето е на градите, ја зема брадавицата, а нервниот сигнал оди во мозокот и мозокот лачи два хормони кои влијаат на млечната жлезда.

Видов жена со свои очи “која е млаз млеко за време на доењето, тоа е окситоцинот кој влијае на млечната жлезда да пумпа млеко. Глупост е тоа што големината на градите влијае на производството на млеко. Секоја мајка може да го направи тоа”, тој додадена.

Перишиќ истакна дека доењето и поттикнувањето на доењето е многу добро, но дека голем проблем е стресот од породувањето:

„Кога мајката доаѓа дома, мора да биде добра мајка – за бебето да напредува, да дои, да напредува и добра сопруга и добра снаа, за да и дојдат гости, има толку многу. обврски на кои не знае на кои прво да одговори. Но најважното барање и е бебешкото млеко. Значи треба да се опушти,одмори,да и создаде услови. Главно е да се одмори интелектуално и емоционално за да го дои бебето,посебно во првите три месеци тие се клучни Мајчиниот стрес е главен фактор за намалување на производството на млеко“.

Мајката што дои е закон, а мажот треба да прави се во домот и само да се грижи за бебето и да си игра со бебето“, заклучи овој гастроентеролог.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде