Еве кога пензионерите ќе добијат зголемување од 5.000 денари на своите сметки!

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на презентацијата на програмата Платформа 1198 најави клучни проекти кои ќе ги реализира идната влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ по победата на парламентарните избори.

-Првата клучна промена за која очекувам поддршка од сите политички партии е парламент со 90 пратеници.

-Следно кое што е многу важно, а тоа е она кое политичките партии го бараа тоа е Македонија како една изборна единица и очекувам дека сите парламентарни партии ќе се сложат и дека заеднички ќе ја направиме таа реформа со измена во изборниот законик Македонија да биде една изборна единица со што ќе се овозможи и непречено гласање на дијаспората.

-Многу важна реформа која што е потребна за трансформација за самата влада е и реорганизацијата на самите министерства и институциите. Планираме отворање на едно ново министерство а тоа е министерството за енергетика рударство и минерални суровини и цениме дека е премалку еден сектор во министерството за економија кое многу слабо ја вршеше работата. За младите е многу важно да планираме министерство за спорт и досегашната Агенција за млади и спорт да биде трансформирана во министерство за спорт, а секторот млади да го поврземе со едно ново министерство кое што ќе биде формирано, а ќе биде практично наследник на министерството за труд и социјална политика а тоа е министерството за социјална политика, демографија и млади, а делот од труд ќе биде поврзано со министерството за економија и труд .Она е кое е значајно за туризмот е да издвои да му се даде важност и да биде дел од министерството за култура. Исто така мораме да имаме поголема транспарентност, отчетност и мора граѓаните тоа што го очекуваат од администрацијата да имаат јасен увид каде се наоѓа и затоа ќе биде задолжено министерството за дигитална трансформација досега министерство за информатичко технологија и администрација.

-Тоа што најмногу интересира граѓаните е намалување на институциите и намалување на луѓето кои имаат и измислени улоги во рамките на тие институции, тоа е укинување на позицијата заменик директор.

-Исто така многу е важно да имаме намалување на управните и надзорни одбори туку и да го намалиме бројот на учесници во тие одбори со што ќе се намали бесполезното трошење на народни пари, а тие средства ќе може да ги искористиме за нешто што е подобро за граѓаните.

-Она кое што најмногу ги интересира граѓаните тоа е балансерот. Ова е исто така услов кој сака да биде во коалиција. Ние цениме дека е неправичен, фаворизиран, дискриминиран.

-Тоа што е исто така важно колку сме и со што располагаме и за да имаме јасна точна и прецизна слика колкаво е резидентното население, со кое образование е резидентното население и мораме да направиме вистински дигитален попис на населението и домаќинствата.

– 5.000 денари поголема пензија за сите пензионери во рок од една година од формирањето на новата влада.

– Вработување на лица со попреченост во јавните институции, за децата со попреченост ќе се продолжи грижата на асистентите и во средното образование и бесплатни спортски активности.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде